Friday, November 10, 2017

A wc papucs - The toilet slippers - トイレ用スリッパー

Egy másik furcsaság, amibe könnyű itt belebotlani, ennek ellenére csak nemrég lett része a mindennapjaimnak, az a wc papucs. Előfordul rengeteg szállodában, étteremben meg kb. az összes japán háztartásban. Így már az én otthonomban is...

Another weird thing you can easily experience here (but has only become a part of my everyday life recently) is the toilet slippers. You can find them in lots of hotels, restaurants and basically all Japanese households. Including my home too...

また日本の結構変わった習慣に語るつもり。
それは、たくさんのレストランやホテルや大体全部の日本家庭で体験できるトイレ用スリッパーの習慣。
私の生活に最近だけ入ったが、もう私の毎日の一部になった...


Az egész még azokból az időkből maradt ránk, amikor a wc kint volt a kert végében, és nem akarták az ezzel járó sarat meg mocskot bevinni a házba. Tekintve, hogy a tatamit sokkal nehezebb takarítani, mint egy sima padlót. :) Így aztán külön papucsokat hordtak a házon kívül (így a wc-n is) meg belül. Egyébként ennek a szokásnak a maradványa az is, hogy a lakások belsejében a padlószint egy picit magasabban van, mint a bejáratnál.

The whole thing originates from the time when the toilet was outside the house, and people didn't want to take the mud and dirt collected on the way back into their homes. Probably because cleaning tatami mats is a lot more difficult than cleaning a simple floor. :) Therefore they wore different slippers inside the house and outside (including the toilet). By the way, the floor level of the rooms being higher than the entrance also has connections with this tradition.

このスリッパーの由来は、トイレがまだ家の外にある時代だった。
その時に、「トイレに行く時の泥を家の中に入れたくない」と言う気持ちから家の中と外に別のスリッパーをはくって習慣が生まれたね。
おそらく、畳を掃除するのが普通のフローリングより大変って理由もあったと思う。 :)
ちなみに部屋の中の床も、玄関より高いって習慣もその昔の気持ちと関係ある気がする。


Persze ahogy a wc bekerült a lakáson belülre, és már együtt takarítja az ember a többi szobával, nem lenne szükség külön papucsra a legkisebb helyiségben, de a szokás megmaradt. Ráadásul elég szigorúan veszik! A papucs érdekessége amúgy, hogy tökmindegy, mekkora lábad van, biztosan kicsi lesz a lábadra. Bónuszként pedig mindig jól ki lehet nevetni azt, aki a dolga végeztével elfelejti visszavenni a rendes papucsát. ;)

Of course, as the toilet was moved inside the homes, and people clean it together with the other rooms, there's no valid reason anymore to wear different slippers in the tiniest room, but the tradition stays with us to this day. Moreover, people are very serious about it! A fun fact about the slippers is that no matter how small your feet are, the slippers will be small for you. And as a bonus, you can always have a good laugh at anyone who forgets to change back to their regular slippers after finishing their business. ;)

もちろん、トイレが家の中に移されて、もう他の部屋と一緒に掃除されるようになってからスリッパーを履き替える理由が完全になくなったが、この習慣が今までも皆と共に存在してるね。
しかも、皆が結構厳しく守ってるみたい!
ちなみに面白いことに、足がどれだけ小さくても、トイレのスリッパーがそれよりも必ず小さい。
そして、もし誰かがトイレでの用事が終わった時に普通のスリッパーに履き替えるのを忘れたら、その人を嘲笑ってもいいし! ;)

No comments:

Post a Comment